Meteen naar de inhoud

Digital marketing tips tijdens coronacrisis

Na de laatste maatregelen van het kabinet omtrent het coronavirus neemt de druk voor veel ondernemers toe. Klanten zeggen afspraken af, deals gaan niet door en personeel moet noodgedwongen thuis werken. Het zijn moeilijke tijden die vragen om creatieve oplossingen om uzelf als organisatie te kunnen onderscheiden.

Ook wij krijgen veel vragen van klanten over hoe zij moeten omgaan met het verplicht sluiten van winkels, kantoren, vestigingen of alle beurzen en evenementen die worden gecancelled. Om die reden delen we graag onze online kennis en komen we met creatieve oplossingen die u direct kunt gaan toepassen.

Tip 1: Online meetings opzetten (B2B)

Aangezien een groot deel Nederland (behoudens uiteraard alle helden in de zorg en andere instanties die in de frontlinie staan) thuis aan het werk is, dienen bedrijven direct over te schakelen op een virtuele omgeving. Dat dit momenteel een hot item is, zien we ook vanuit Google waar we de afgelopen weken een enorme piek zien op zoekopdrachten als ‘’video bellen’’, ‘’online webinars’’ en ‘’online meeting tools’’.

Het zal in beginsel voor een aantal organisaties zoeken zijn om zowel intern als extern richting klanten de communicatie te structureren. Tools als Skype, Microsoft teams, Zoom en Whereby faciliteren dit perfect. 

Het zal even wennen zijn maar u bent bijna verplicht om uw salesgesprekken ook virtueel te gaan doen. Als u nu alle gesprekken uitstelt, droogt uw salesfunnel op en zijn de gevolgen over twee maanden pas echt zichtbaar. 

Tip 2: Online budgetten effectief inzetten (B2C & B2B)

Voor een aantal branches is het op dit moment niet slim om advertentiebudgetten volledig te benutten als niemand de locatie kan bezoeken of de investeringen uitgesteld worden. Als u in zo’n branche actief bent is het slimmer om het budget op andere manieren in te zetten (op dit moment zien we een daling in de kosten per klik op advertenties in de meeste branches, waardoor het voor sommige branches ook interessant is om juist meer te adverteren). Of te zorgen dat uw campagnes klaar staan op het moment dat de markt weer aantrekt en zo een kickstart te maken.

Hieronder een aantal voorbeelden & kansen:

Investeren in SEO en contentcreatie om meer goedkopere leads te realiseren

Investeren in SEO

Op het moment dat u meer gaat investeren in SEO en het creëren van content zal het effect niet direct zichtbaar zijn, maar zult u er op lange termijn van profiteren. Ofwel u wordt beter gevonden in de “gratis” organische resultaten van Google waardoor u minder advertentiebudget hoeft in te zetten. 

Daarnaast is het nu wellicht ook het moment om na te gaan of uw website technisch ook nog voldoet aan alle nieuwe richtlijnen van Google. Google Voice zal wellicht ook in een stroomversnelling raken, de Google Bert update is ook uitgerold en er komen steeds meer featured snippets bij.

Leads genereren tegen lage kosten met behulp van gerichte targetting op wijken en slim datagebruik

Om uw doelgroep te targetten is er steeds meer data te gebruiken. Niet alleen de statistieken vanuit Google Analytics of andere advertentiekanalen, maar ook openbare data die u kunt gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwjaar van een woning, energieverbruik en energielabels van woningen als u wilt targetten op woningbezitters.

Een voorbeeld hiervan is een klant die zonnepanelen levert en installeert. Hierbij zijn we gaan kijken in welke provincies, gemeenten en uiteindelijk wijken, woningen aanwezig zijn die nog geen zonnepanelen hebben. Vervolgens hebben we daarover een filter gelegd of deze woningen een energielabel hebben dat verbetert moet worden en of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Door hier vervolgens met een aanbieding voor de wijk te adverteren hebben we 50% meer leads weten te genereren tegen slechts 25% van de normale leadkosten.

Prospect database en leadfunnel opbouwen met marketing automation

Uiteraard is het nu ook het geschikte moment om naar tools te kijken om uw leadgeneratie en opvolgproces meer te structureren en inzichtelijk te maken wat u online investeringen opleveren. Is uw CRM al geheel op orde of houdt u u uw leads nog bij in Excel of in verschillende systemen? En worden alle contactmomenten ook geregistreerd door de marketing en sales of wordt het niet altijd goed bijgehouden?

In het staatje van The Talent Institute staan een aantal CRM tools om uw offline en online activiteiten te structuren en allerlei integraties te maken. (e-mail, taken, boekhouding, erp pakket, etc.). Onze voorkeur gaat uit naar Pipedrive (tenzij u meer dan 50 leads per dag hebt, dan raden we andere pakketten aan of een tool als Clixz).

Maar er zijn uiteraard ook nog andere opties om nu te zaaien en over een aantal maanden te oogsten. Dit kan door waardevolle informatie/kennis te delen via bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook, Pinterest, e-mail marketing of andere social kanalen. Dit kan in de vorm van whitepapers, maar ook met ervaringen/cases, moodboards, inspiratie video’s, brochures, checklists, ofwel content die voor een prospect interessant kan zijn. In de meest ultieme vorm zet u dit op via marketing automation. Dit is software waarmee u het marktbewerking- en leadgeneratieproces automatiseert met als doel het genereren van leads, verhogen van conversie en het bewerken van prospects.

Uitbreiden van uw netwerk via social selling

In een tijd van crisis zal het persoonlijke contact alleen maar toenemen en daarom tot slot ook nog een paar voorbeelden van social selling (delen van online kennis via social mediakanalen waar uw prospect zich begeven en zorgen voor 1-op-1 interactie)

Dit kan door actief te zijn op forums of LinkedIn groepen, maar het effect is pas het grootst als u investeert in 1-op-1 relaties. Simpel voorbeeld is dat u uw  klanten, relaties en connecties op LinkedIn op hun verjaardag een bericht stuurt of dat u iets deelt over een gezamenlijke interesse. Of dat u op zoek gaat naar interessante contactpersonen die uw benchmarks, inside informatie, etc. kan aanbieden.

Uiteraard moet de content aansluiten bij uw persoonlijke en bedrijfswaarden en dient u authentiek en creatief te zijn. Dus geen standaard berichten of in uw LinkedIn uitnodiging gelijk over gaan tot sales. Echter voor u het weet zit u de gehele dag op social media. Dus tools als Hootsuite, Coosto, LinkedIn Salesnavigator kunnen een deel van dit proces automatiseren. 

Whatsapp campagnes om e-mail adressen te generen of direct te verkopen

Met name voor winkels en andere B2C organisaties die direct aan consumenten leveren is er ook een nieuwe feature in Facebook/Instagram die social selling kan bevorderen. U kunt de CTA (call-to-action/trigger) vanuit je advertenties direct naar WhatsApp sturen. Wat houdt dat concreet in? De prospect ziet een advertentie in Facebook of Instagram en beland na een klik op de advertentie in WhatsApp om vervolgens direct in gesprek te gaan met uw bedrijf.

Heel interessant voor een campagne waar u direct interactie met de prospect aan wilt gaan, maar waarbij u vaak ervaart dat een potentiële klant vaak toch nog wat vragen heeft en een duwtje nodig heeft om tot een sale over te gaan.

Tip 3: Offline activiteiten, online aanbieden (B2C)

Doordat men in grote getallen de offline winkels vermijd, neemt het online zoekgedrag toe. Hartstikke logisch nu iedereen thuis aan het werken is, in beperkte mate hobby’s kan uitoefenen en geen horeca gelegenheden kan bezoeken. Bij klanten zien we niet alleen dat winkelbezoeken teruglopen, ook 1-op-1 afspraken worden afgezegd. Als bedrijf zijnde zult u dus de focus moeten verleggen naar de plekken waar men wel actief is, hun telefoon, tablet of laptop. Gelukkig zijn er een aantal technologische kansen die dit mogelijk maken. Hieronder sommen we er een aantal op:

Virtueel je diensten aanbieden

Binnen de fitnessbranche zie je allerlei voorbeelden om thuis uw conditie op peil te houden met voeding en mental tips om uw weerstand te verhogen. We zien daarnaast ook steeds meer virtuele tours waarbij klanten een kijkje in de keuken krijgen van uw winkel via Google Streetview of opleiding- en coachingbureaus die online trainingen gaan aanbieden en communities opbouwen.

1-op-1 video gesprekken met klanten

Om 1-op-1 gesprekken te faciliteren zou u Whatsapp video of Facetime kunnen inzetten. Zo zet een zakenrelatie van ons dit in om op afstand met de potentiële klant door een huis te lopen om zo te kijken naar energiebesparende mogelijkheden of dat eventueel de CV-ketel vervangen moet worden. Zo is er directe interactie met de klant en bieden zij binnen een uur een offerte op maat die  ook digitaal ondertekent kan worden.

Producten via Augmented Reality thuis laten zien

Bij de aanschaf van bepaalde producten wilt u deze graag eerst kunnen passen of in ieder geval even vast kunnen houden. Zo kwam Burberry met de mogelijkheid om hun tassen middels augmented reality thuis te kunnen bekijken. Via Google afbeeldingen kon je kijken hoe een tas zou staan op bijvoorbeeld uw thuis werkplek.

Chatbot 3.0 om meer brochure aanvragen te genereren die leiden tot sales

Chat is inmiddels bij sommige bedrijven geïntrigeerd in hun marketingstrategie om vragen of klachten af te handelen. De mogelijkheden met chat zijn echter nog veel groter dan alleen het afhandelen van vragen en klachten. Zo kunt u middels chatbots, websitebezoekers met een vooraf gedefinieerd pad naar bijvoorbeeld een brochure leiden.

Het kan echter ook andersom werken. Stel; iemand vraagt een brochure aan. Op dat moment wilt u als organisatie graag in contact komen met deze persoon gezien het feit deze op dat moment bezig is met uw producten. Met chatsoftware als drift.com is dit mogelijk. Na het openen van een brochure krijgt u een seintje waardoor je daarna verder kunt chatten met deze potentiële klant. Hoe warm wilt u uw prospects hebben?

Namens With Max wensen wij u in de eerste plaats een goede gezondheid toe en veel succes met uw digital marketing! Mocht u vragen, opmerkingen, ideeën of aanvullingen hebben, neem gerust contact met ons op.